söndag 27 mars 2011

Spårkurs

Eftersom Dexter tycker det är så roligt att spåra har vi letat efter en spårkurs till honom och när jag skrev en förfrågan om det på facebook fick jag massa svar. Pia lovade att ordna ett nybörjarviltspår till oss redan till helgen så vi kunde testa på det hela.
När man spårar behöver man en massa saker bl.a en spårsele och en klöv från djuret man ska spåra samt en massa blod. Pia hade förberett allt till oss och lagt ut ett spår så det enda vi behövde göra var att dyka upp vid Ljungen i Falsterbo kl 1 på lördagen.

Först fick vi see BeeJay spåra medan Pia förklarade hur det gick till och BeeJay visade hur man gjorde. Han var otroligt duktig, klarade spåret på 400 meter med alla snirklar utan problem. För att veta var spåret går så sätter man ut vimplar så man inte själv tappar bort sig.

Så var det då Dexters tur, det svåra var ju att han skulle veta vad han skulle spåra, det finns ju säkert 1000 olika dofter att välja på. Vi lät han lukta på lite blod i början av spåret och hoppades att han skulle hitta rätt men han förstod inte vad han skulle göra. När vi sa sök så började han nosa i marken men han visste ju fortfarande inte vad han sökte efter.

Dexter försöker ta in doften av det skadade rådjuret!


För att underlätta la vi ut en korvbit varje gång det fanns ett blodspår och nu började han spåra, vet inte om det var korvarna eller blodet. Han tappade lätt fokus om han hittade en annan doft eller så kunde han gå och dricka ut en vattenpöl, stanna och kissa eller bara stanna och gnälla.

..och så bar det iväg i full fart efter bytet, eller var det efter korven kanske...?


Man får väl säga att det gick sådär men jag tycker inte man kan kräva något mer första gången. När han till sist lyckades komma till målet där klöven hängde ville han busa lite med den men inte ta den i munnen som "man ska göra". Det var jättekul att prova på och det vill vi gärna prova igen, tack Pia för all hjälp!

Vet inte vad han fick syn på här, eller är det all ståträning som gett resultat....


Efter spårningen så följde vi med Annika och Daniel och deras hundar ner till Skanörs strand och släppte hundarna. Det var en riktigt härlig dag med strålande solsken så vi passade på att ta lite foton!

1 kommentar:

  1. Det var en skön dag - helt i hundens njutning, som de bästa dagarna är!
    han är väldigt ståtlig på bilden ... reslig!

    SvaraRadera