tisdag 11 september 2012

MH test

Vid ungefär 18-24 månaders ålder är det vanligt att man gör ett s.k MH test på sin hund. Egentligen är det mest för de som ska avla på sina hundar men även andra kan ha nytta av det och det är dessutom bra för rasen, också är det ganska intressant att se hur sin hund reagerar i olika situationer.

MH står för mentalbeskrivning hund och består av en serie moment som hunden ska gå igenom och se hur den reagerar. Det finns inga rätt eller fel även om vissa beteenden är önskvärda. Har man t.ex en jakthund ska den helst inte vara skotträdd och är det en vakthund ska den inte vara orolig och lättskrämd.

Detta är också väldigt populärt och svårt att få plats på. Det brukar vara rasklubbar som anordnar det men vi lyckades till sist få plats hos Råådalens BK utanför Bjuv.

Det var en ganska tidig morgon och eftersom man inte vill vara sen utan låta hunden komma dit och snusa av omgivningen först så ville vi vara där ännu tidigare. Tyvärr var skyltningen usel och det tog ett bra tag innan vi hittade platsen, man var tvungen att köra igenom ett grustag och sen var vägbeskrivningspilarna borta så vi irrade en stund. Nästan direkt när vi var framme så fick vi sätta igång så Dexter fick ingen chans att nosa och kissa av sig lite vilket kanske kunde påverka utvärderingen.

Teamet som bedömer är en mentalbeskrivare, en testledare och några figuranter.
Det är ganska noga beskrivet exakt hur varje moment ska gå till och kan bl.a läsas här: http://www.bjuvsbk.se/pages_asp/rus/anvisMH.pdf

Dexter fick bedömningen att han inte hade någon jaktlust, vilket vi inte alls tycker då han mer än gärna springer efter rådjur eller harar i skogen. Dock så var det bara en trasa denna gången och han föredrog att gå och kissa istället när vi släppte kopplet.

















Så tuff var han inte heller märkte vi när det helt plötsligt hoppade upp en overall från ingenstans just när Dexter gick o nosade och njöt i skogen som bäst. Jag fick så dåligt samvete efter det, skrämma hunden så där bara. Såg ut som i en tecknad film när han sprang därifrån med löven yrandes runt som ett spår av att där faktiskt var en hund 1 sekund tidigare.
Det positiva var att han snabbt återhämtade sig, efter att ha insett att det inte var farligt hade han inga problem att gå fram dit igen. 






Ett annat hotmoment som skulle genomföras var att det helt plötsligt men väldigt långsamt dyker upp spöken i skogen. Dexter började med att skälla på de men när de kom alltför nära så sprang han iväg en bit, längre än vad kopplet räckte vilket räknas som flyktbeteende.

Det sista momentet var skott och innan vi började med det frågade testledaren om han var van vid skott, mitt svar var att vi bor ju i Malmö....
Det var en rejäl smäll när skottet gick av och vi ryckte alla till, Deter visade sig faktiskt vara skottovan men inte rädd i alla fall.

Allt som allt en riktigt kul och intressant dag som inte bjöd på några direkta överraskningar. Möjligtvis trodde vi att han skulle vara lite tuffare och ha mer jaktintresse men inte denna dagen i alla fall. Däremot  visada han inget tecken på orolighet eller rastlöshet vid passivitet vilket var det vi var mest oroliga över.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar